VOIKO HUONOSTA JOHTAJASTA SAADA HYVÄÄ JA MITÄ SE VAATII?

Kirjoittelin jokin aika sitten ajatuksiani siitä, miksi huono johtaminen sallitaan ja sen annetaan olla olemassa? Kiitos lukuisista kommenteista aiheen tiimoilta. Lupasin palata asiaan siitä, voiko huonosta johtajasta saada hyvää ja mitä se vaatii?

Johtajuus on mielestäni kuin kolmijalkainen jakkara. Jos yhden jaloista poistaa, se ei enää toimi. Jos istuinosan poistaa, jakkaraa ei ole olemassa. Johtajuuden sisään mahtuu suunnaton keinovalikoima ja monia hyviä tapoja ja menetelmiä tarttua eri tilanteisiin, mutta jos jakkarasi horjuu, sinun on syytä tarkastella, puuttuuko jakkarastasi osia vai onko se ehkä joiltain osin vahvistamista vailla.

Mitä hyvä johtaja tarvitsee?

PERSOONALLISUUS ON TÄRKEIN TYÖVÄLINEESI.

Kuvittele tilanne, että sinua johtaisi robotti: Täsmällinen, analyyttisesti aina tasapuolinen, noudattaisi ennalta laadittua suunnitelmaa ja vaatisi sen mukaista raportointia sinulta ja muulta henkilöstöltä. Moni ihmiseen liittyvä ”virhe” ja tunteet puuttuisivat tältä johtajalta täysin ja saavutettaisiin valtavia tehokkuus- ja tasapuolisuusetuja verrattuna ihmiseen. Olisimmeko tyytyväisiä?

Johtajuus on hengen puhaltamista ihmisiin ja moni asia toteutuu juuri siksi, että sinä olet sinä. Mitä luonnollisemmin olet oma itsesi, tunnet omat persoonalliset vahvuutesi ja hyödynnät niitä, sitä luotettavampi sinusta tulee. Ja luottamus mahdollistaa kaiken muun.

Oman yksilöllisen temperamentin ja persoonallisuuspiirteiden syvällinen ymmärtäminen on valtava voimavara sekä psykologiseen elämänhallintaan ja parempaan stressinsietoon työssäsi.

Mitä enemmän pystyt työskentelemään itsellesi luontaisella tavalla sitä enemmän työsi antaa sinulle energiaa. Mitä enemmän työskentelet alueella, joka poikkeaa omasta luontaisesta tavastasi työskennellä, sitä enemmän työ vie sinulta energiaa ja kuluttaa sinua.

Jos tämä osio puuttuu jakkarastasi ja yrität olla jotain muuta kuin olet, et voi onnistua johtamisessasi.

VAADI ENEMMÄN:

Ihmisen perustarve on kasvaa.

Silti aika moni johtaja kaivaa maahan kuopan, jotta saisi riman riittävän matalalle jokaiselle työntekijälle. Se lamaannuttaa kasvun ja aiheuttaa tyytymättömyyttä. Mitä enemmän ihmiset saavat käyttää potentiaaliaan ja oppia, sitä tyytyväisempiä he ovat. Oivallukset saavat endorfiinin määrän räjähdysmäisen kasvun aivoissa.

Kunnianhimoiset tavoitteet auttavat ihmisiä suuntaamaan energiansa työn kannalta oleellisiin asioihin. Myös ikävissä asioissa vaatiminen ja asioiden oikeille raiteille palauttaminen kuuluu työhösi-varmista siis, että sinun henkilöstösi ei pääse liian helpolla!

Pelkkä vaatiminen ei kuitenkaan tee sinusta hyvää johtajaa, vaan se vaatii parikseen sen, että johtajuudessasi on vaatimusten kanssa yhtä lailla

INHIMILLINEN OTE

Vaikka vastuullasi olisi millainen määrä asiaa, kaikki tulos tapahtuu ihmisten kautta. Vaikka et aina roolissasi voi olla mukava ja kaikille mieliksi, empatia, tasapuolisuus ja reiluus ovat työtäsi siinä missä vaatiminenkin.

Inhimillinen ote myös auttaa sinua vaatimaan enemmän, koska sen tuoman luottamuksen myötä pääset johdettaviesi lähikehityksen vyöhykkeelle, jossa ihminen pystyy ratkaisemaan monimutkaisempia ongelmia kuin hänen sen hetkisen tasonsa perusteella voisi olettaa.

JOHTAMISEN SYSTEEMI

Ihmisten johtaminen ei ole kampanja, vaan jatkuvaa, eteenpäin menevää toimintaa. Onko sinulla johtamisen systeemi? Joku tietty ajatusmalli tai viitekehys, joka tuo sinulle ennustettavan ja ammattimaisen johtamisen otteen. Alf Rehn totesi hyvin Johtajuuden ristiriidat kirjassaan, että johtajalle tärkeintä on olla ennakoitavissa

”Insinööri voi olla loistava henkilöjohtaja. Taiteilija voi johtaa äärettömän tehokasta organisaatiota. Pehmo voi pärjätä sota-ajan johtajana. Kaikki tämä on osa johtajuuden ihanuutta ja ihmettä.” Alf Rehn, Johtajuuden Ristiriidat.

Jos nämä asiat ovat sinulla tasapainossa, on vain yksi kysymys matkalla hyvään johtajuuteen:

HALUATKO SINÄ ISTUA TÄLLÄ JAKKARALLA?

Pitkän valmennuskokemukseni kautta tiedän, että johtajaksi ei synnytä, vaan tähän tehtävään oppii ja kasvaa. Kaikki jakkaran ominaisuuksista ovat kehitettävissä, mutta eivät kuitenkaan toimi mekaanisesti, vaan ainoastaan silloin, kun sydän on mukana.

Zealanin keskittyvät vahvistamaan näitä ominaisuuksia tasaisesti valmennettavan tarpeen mukaisesti.

Lataa tästä ilmainen oppaani, jolla saat puhallettua heti enemmän henkeä palavereihisi!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.