VOIKO VAATIMINEN LISÄTÄ IHMISTEN HYVINVOINTIA TYÖSSÄ?

Jaksamisen parantaminen/uupumisen ehkäisy on jo viimeisen kymmenen vuotta ollut aihe, jota käsittelemme sekä henkilöstön  että esimisten valmennuksissa.

Yle uutisoi tänään, miten uupumiseen on  työpaikoilla alettu reagoida mm. hyvinvointipalveluita lisäämällä.  Vaikka ilmiö on erittäin positiivinen, tässä on myös vaara, että työpaikalle lisätään puuhastelevaa mukavuuden tunnetta ja uupumusta aiheuttavat tekijät eivät työyhteisöstä poistu. Tässä artkkelissa kerron kaksi käytännön esimerkkiä omista asiakkaistani, miten valmennuksessani ollut johtaja on onnistuneesti vähentänyt työssä jaksamisen ongelmia ja ehkäissyt uupumista vaatimalla henkilöstöltään enemmän.

ESIMERKKI 1: Ihminen haluaa tehdä työnsä hyvin - usein oman hyvinvointinsa kustannuksella.

Vaikka itseohjautuvuutta korostetaankin työn imua ja jaksamista lisäävänä tekijänä, niin esimiehen tehtävä on asettaa selkeät rajat työn tekemiselle:

Esimerkiksi eräässä asiakasorganisaatiossani on henkilöitä, joiden työ sitoo 24/7 päivystämisen ja äkillisten tilanteiden hoitamisen kanssa. Kehityskeskusteluissa ilmeni, että näille henkilöille on omasta mielestään hyväksi, että juuri ennen nukkumaanmenoa tsekkaa sähköpostit, jotta tietää, ettei siellä ole ylläreitä ja voi nukkua yön rauhassa. Kuitenkin fysiologiasta (Firstbeat-mittarilla mitattuna) nähtiin, että yön aikainen palautuminen heikkeni rajusti ja pitkällä aikavälillä voimavarat vähenivät huomattavasti.

Laiskalla ajattelulla olisi voinut todeta, että kaikki on hyvin, koska itse työn tekijälle asia on OK: Näiden henkilöiden esimies KIELSI työkoneen avaamisen ennen nukkumaan menoa. Tässä yhteydessä käytiin keskustelu, mikä on RIITTÄVÄN HYVÄ työsuoritus ja miksi osa selviää ilman sähköpostien tarkistamista illalla ja toiset eivät. Ulkopuolinen apu ei auta, jos esimies ei riittävän napakasti puutu tilanteeseen.

ESIMERKKI 2: TUTKITUSTI YLI 50 TUNTIA VIIKOSSA VOI JOHTAA UUPUMISEEN

 Eräässä toisessa työpaikassa esimiesten työpäivät venyivät pitkälle iltaan YT-neuvotteluiden jälkeisten muutosten seurauksena. Töitä piti järjestellä uudelleen ja esimiesten pöydälle kasaantui vanhoja ja uusia tehtäviä, raporttia, selvittelyä, palaveria, keskusteluja puhumattakaan muutosmyrskyn henkisestä kuormasta.

Aikaa kului ja muutos meni menojaan, mutta työpäivät pysyivät pitkinä. Tutkitusti yli 50h työviikot ovat yksi uupumukseen johtava tekijä. Tätä tutkittua faktaa moni yrittää kiistää sillä, että jos työ on hauskaa ja innostavaa, niin voi tehdä enemmän.

(Myös omasta kokemuksestani voin sanoa, että myös intohimotyö uuvuttaa, jos työ syö aikaa muilta asioilta.)

Näiden esimiesten esimies KÄSKI‼️, että työpäivän pitää pysyä 8 tunnin mittaisena myös muutostilanteessa. Vastustus työpäivää venyttävien taholta oli valtavaa, koska he eivät halunneet jättää mitään tekemättä ja halusivat tehdä työnsä hyvin. Tässä yhteydessä käytiin sitten keskustelua siitä, mitä asioita esimiehen tulee hoitaa itse, ja mikä estää antamasta vastuuta omalle henkilöstölle. Seurasi mahtavaa mietintää johtajuudesta, esimiesten perustehtävästä ja työhön käytettävästä ajasta.

VAATIVA ESIMIES ON PARAS UUPUMISEN EHKÄISIJÄ

Vaikka hyvinvointia lisäävät palvelut ovatkin nostaneet suosiotaan ja ehdottomasti niillä on paikkansa työterveyden ja työnantajan toimien rinnalla, niin kannattaa varoa, ettet näin lisää   puuhastelevaa mukavuuden tunnetta.  Uuupumusta aiheuttavat tekijät pitää työpaikalta muuttaa.

Joten esimies: pidä huoli henkilöstöstäsi ja VAADI, että ihmiset oppivat pitämään työkykyään arvossa. Kuten esimerkeistä huomasit, kun väsymistä alkaa tapahtua, niin työntekijä ei enää tunnista omaa parastaan, vaan haluaa tehdä työnsä hyvin-oman hyvinvointinsa kustannuksella.

➡️Jos tarvitset helpotusta oman vastuualueesi johtamiseen, soita tai laita mulle viestiä 0400 530760 - jo pienikin sparraus saattaa auttaa. Jos oman työpaikan kuormitus mietityttää, niin työkykykartoituksella päästään analysoimaan tilanteen juurisyitä tarkemmin.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.