ONNEA VALMISTUNEILLE! ANNEN PUHE METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULUSTA VALMISTUVILLE LIIKETALOUDEN OPISKELIJOILLE

johtaminen oppiminen Jun 17, 2019

HYVÄT VALMISTUVAT, VALMISTUVIEN TÄRKEÄT TUKIJOUKOT, OPETTAJAT JA KOULUN HENKILÖKUNTA.

Minulla on suuri kunnia saada onnitella tänään ensimmäisenä teitä valmistuvia.

Vaikka yhdestä näkökulmasta olette valmistumassa tänään, niin omasta vinkkelistäni työelämän kehittäjänä opintonne ovat toisaalta juuri alkamassa.

Tulevaisuudentutkijat ennustavat nimittäin työelämän muuttuvan teidän tulevan työuranne aikana enemmän kuin viimeisen kolmensadan vuoden aikana. Eteenne tulee avautumaan seuraavien vuosien aikana mahdollisuuksia, joita emme tässä hetkessä osaa ehkä edes kuvitella.

Isoista muutoksesta puhuminen saa usein puntit tutisemaan varsinkin meillä vanhemman saapumiserän ihmisillä. Moni mieltää muutoksen asioiden menettämiseksi ja moni viestintäkanavakin tuo eteemme uutisia, joissa tulevaisuus nähdään synkkänä-jopa pelottavana. Nyt käynnissä olevat muutokset ovat kuitenkin todella positiivisia. Toivonkin, että sinä näkisit, että muutos on kuin tuuli, joka puhaltaa oman purjelaivasi vauhtiin. Et voi itse päättää, mistä suunnasta tai millä voimalla tämä muutoksen tuuli puhaltaa, mutta voit aina säätää oman veneesi purjeita tuulen mukaan. Mitä kovempaa tuulee, sitä enemmän sinulla on mahdollisuuksia, jos päätät niin.

Meidän ihmisten perustarve on kasvaa ja kehittyä. Kasvaminen ei ole aina helppoa. Sinulla saattaa olla vielä tuoreessa muistissasi, kun viime tipassa palautat oppimistehtäviäsi ja huokaat hyväksymismerkinnän saatuasi: ”Kun näistä pääsen, niin ei enää koskaan enää!” Näissä hetkissä syntyy se aikaansaamisen ja loppuunsaattamisen ilo, jota olemme tänään täällä juhlistamassa. Tuolla hetkellisellä tuskalla on oma tehtävänsä oppimisessa- se hetki opettaa sinulle itsestäsi jotain todella tärkeää: Sinä onnistut, kun ryhdyt toimeen. Olet saanut huiman kehitysmatkan opintojesi aikana ja toivon, että uudet päämäärät jo odottavat sinua. Kiitos teille opettajille ja koulun henkilökunnalle arvokkaasta työstänne, tuestanne ja kannustuksestanne opintonsa päättäville.

Toivon, ettet lopeta oppimista koskaan, vaikka opintosi nyt päättyvätkin. Lue paljon -mahdollisimman monipuolisesti. Tutustu ihmisiin, varsinkin niihin, joiden kanssa olet eri mieltä ja anna ihmisten ympärilläsi tulla kuulluksi: Sen lisäksi että saat tärkeää uutta oppia itsellesi, saat näin myös ympärilläsi olevat ihmiset tuntemaan itsensä ainutlaatuisiksi seurassasi.

Toivon myös, että astut rohkeasti omannäköisellesi polulle.

Oma ammattini ei ole koskaan löytynyt niistä oppaista, joista minun olisi pitänyt valita tulevaisuuden uraani. Moni sellainen ovi on matkan varrella auennut, jonka piti sukupuolen tai koulutustaustan takia olla mahdoton. Usko omiin unelmiisi: Maailma on täynnä mahdollisuuksia, myös sellaisia mistä et vielä tiedä ja suurinta osaa ei todennäköisesti ole vielä edes keksitty.

Eräs ystäväni totesi, että tavoitteissa on se hieno puoli, että niitä asettaessa ei tarvitse olla hajuakaan, miten ne toteutetaan. Mutta kun tavoite on selkeä, niin polku päämäärään alkaa aina kyllä löytyä.

Tulet kohtaamaan tällä polullasi järjettömän määrän tilanteita, joissa joudut päättämään, mihin suuntaan jatkat matkaasi. Pidä näissä hetkissä mielessäsi se, mikä juuri sinulle on merkityksellistä.

Olen huomannut, että muilla on aina mielipide noissa tilanteissa. Muiden sanomiset ovat yleensä hyvää tarkoittavaa ”järjen” ääntä. Joissakin tilanteissa onkin hyvä kuunnella järkeä ja kritiikkiä, mutta käytä sitä oman päämääräsi hiomiseen jarruttamisen tai luovuttamisen sijaan. Kun kyse on sinun elämäsi päätöksistä, kuuntele sydäntäsi ja sitä, minne sinä haluat.

Saatte kohta käteenne todistuksen, jossa on yksi tärkeä sana: Hyväksytty. Sinä olet hyväksytty juuri sellaisena kuin olet. 

Todistuksesi kertoo, miten päällisin puolin täällä opinnoissa on mennyt, mutta se ei kerro mitään siitä, miten mahtavia te olette ihan omana itsenänne-täysiä kymppejä ihmisinä jokainen.

PALJON ONNEA!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.